Inti :
Ayam yg dicincang
Capsicum
Jagung Muda
Bawang putih
minyak
Kiub Ayam
Sedikit Garam
Sedikit tepung
Kulit:
Kulit puff (brand Kawan)
Telur
Ok nak buat inti die nie sng jer..kata simple kan...memula panaskan minyak...masuk kan bawang putih goreng smpi naek bau then masuk kan jagung muda dan capsicum...goreng smpi agak lembut baru masuk kan ayam yg dicincang dengan sedikit tepung...last masuk kan kiub ayam dan garam(garam jgn byk sgt sebab da pakai kiub ayam)tunggu smpi kering...inti nie kalau uolls nak ltak bahan lain pon boleh...kalau ade cendawan lagi best...tapi si Dya nie xboleh makan cendawan so kt masuk jer la apa yg die boleh makan..
Untuk kulit die korang boleh buat mcm2 style...aku buat yg yang letak dalam cup aluminium foil tu...memula potong kulit puff ikut size cup...then letak kulit dlm cup dan isi inti yg da siap td...sejuk kan dulu inti tu sebelum msuk dlm cup jer...then lebihan kulit puff yg td tu uolls uli2 balik then cover bahagian atas die plak....kemudian cucuk2 kan dengan garfu atas puff yg da siap cover tu last skali sapu telur...bakar selama 20 hingga ke 30 min suhu 160darjah celcium..
Nie la rupenyer bila da siap...rupe die hodoh ckit la tp rs sedap..hahahaha matik la puji sendiri..xper yg penting confident kan..ok la SELAMAT MENCUBA~
No comments:
Post a Comment