Lagi pasal mkn..al maklum la bln2 pose nie klu nk citer psl mkn la paling best...tp aku still nk citer gak...HARISA~mayb ade org xtau or ingat nie name org...tp kpd org arab or JOHOR pasti tau ape die HARISA nie...tp ade gak org JOHOR yang xtau ape kebendanyer HARISA nie...Ape yg aku tau makanan nie di makan oleh kerabat raja and org arab la...so xramai yg tau makanan nie...
Tapi di kalangan family mak aku...da xheran da mknan nie...HARISA biasenyer di masak pada majlis or bg meraikan sesuatu..tp tuk family aku slalunyer buat bl hari raya..pasti uolls tertanya2 ape die HARISA nie kan(2 pon klu tny la)..HARISA nie bhn utama die daging atau kambing or ayam...org arab biasenyer mkn kambing la..tp mymom slalunyer pki ayam...sbb sng ckit nk masak...ayam 2 hendaklah di cmpur ngan oat...2 la yg membuat kan die bertambah best...
Untuk bhn2 die..aku xsure la sgt...tp nie ape yg aku tau jer la(sowi klu ade bhn or cr yg slah):
*first skali ayam 2 kene rebus dulu..da rebus ayam 2 sjuk kan then siat2 kan ayam 2..
*Kemudian ketepi kan ayam 2..tumis kan smpi naek bau.... bwg bsr,bwg putih,bunga lawang, kayu manis & pelaga
*Da naek bau, masuk kan rempah sup and sedikit air....
*Masuk kan ayam & oat..kacau smpai likat then bila da likat bleh msuk kan dlm bekas and mampat kan die(macam buat nasi impit cr tradisional)
*lebih sedap klu ltk bwg goreng and makan bersama sos cili...
Sukatan dlm mskan nie mengikut jumlah quantiti ayam dan oat...aku citer nie sbb sahur td mymom msk HARISA...hanya dgn 2 ketul ayam pon bleh dpt 2 pinggan HARISA...mmg best sbb da lama xmkn..maaf la picture xder..xsmpat nk amek la..al maklum la subuh2 ari kan..xteringat plak nk amek picture...so xper la aku pinjam gambar dr tulip kasih
Thanks tulip kasih...
No comments:
Post a Comment