Tuesday, December 27, 2011

iKaN BakAr MuDaH~

Ok hari nie aku nk kongsi resepi yg simple2 jer ngan korng sume...resepi nie aku main bntai jer..xsangka plak bleh jd sdap...jom kt tgk bhn2 die:

* Cili Kering
* Bawang Besar
* Bawang Putih
* Belacan
* Asam Jawa
* Daun Kunyit
* Ikan Kebung (mengikut citarasa masing2 pilihan ikan)
* Minyak / garam / serbuk perasa

Note : Kuantiti bhn2 nie mengikut bape byk ikan yg korg nk buat...mcm yg aku buat nie ckup tuk 3 ekor ikan kebung saiz sederhana...

Ok mule2 kt buat smbal die dulu...gorengkan cili kering,bawang besar n bawang putih...greng smpi garing nk naek bau....lepas 2 masuk kan air asam n belacan...goreng lg..org kt smbal klu kt grg lame lg sdap....then masuk kan garam n serbuk perasa....last skali br msk kan daun kunyit...da siap smbal tuk ikan bakar kt...kemudian kt letak tepi dulu sambal 2...


Skang nie kt uruskan ikan plak...aku gunekan ikan kebung sbb 2 jer ikan yg ade kat umah...uolls klu nk gune ikan lain pon bleh gak..pari ker,cencaru pape jer la...ikan kebung yg da siap disiang...


ooo yer dlm resepi nie gak kt kene ade aluminium foil ok...sbb aku bkar ikan 2 dlm aluminium foil...so sng xder melekat2...tp klu uolls nk pkia daun pisang pon ok gak...lg wangi~


Letak ikan atas aluminium foil then letak ler smbal2 2 seberape byk yg korg suke...da settle lipas kemas2 aluminium foil 2 supaya nnti ms korg bakar die x terkeluar smbal2 2...


Aku msk ikan nie dlm 6 min...klu uolls gune kan ikan pari mayb kene lama ckit waktu memasak 2..sbb ikan pari 2 kan tebal kulitnyer...selain ikan bleh gak gune kan seafood lain mcm sotong,udang,lala mcm2 la...nnti aku nk try gune sotong plak...uolls pon bleh masuk kan kacang panjang or bendi or kacang botol....ikut citarasa masing2...jom tgk hasilnyer~


Tadaaaa~wlwpon rupenyer xseberapa tp tetap layan jer bl mkn....mkn plak dgn nasi panas2 mmg heaven hokey...smbal yg korg msk 2 bleh buat byk2 pon xper sbb lain kali klu nk buat da sng tggal bkar jer xyah buat smbal die lg...tp kene pasti kan goreng sambal die 2 lame ckit...
ok la SELAMAT MENCUBA~

No comments: