Sunday, December 19, 2010

CelUp TePunG~

Ape yg akan korg celup tepungkan?slalu yg ade jual kat kedai2 2...sotong,udang,ikan dan mcm2 lg...tapi klu style jepun dorg siap dgn sayur2 skali celup tepung...yg 2 dipanggil tempura...yg 2 mmg best pon...klu kt kat Malaysia nie yg paling popular goreng pisang ler...habuan mknan diwaktu petang...selain pisang, cempedak and ubi pon kt bleh celup tepung and greng smpi keemasan...minum plak dgn air kopi..perghhhh~mmg best ok...

Tp br2 nie mymom mmg kreatif ok klu dlm bab masak memsak nie...die gune kan bahan yg simple jer tuk celup tepung..walaupon simple tp adelah sedap and mengenyangkan tau...nak tau apekah bhan yg simple 2?



Klu tgk rupe die mmg mcm tempe tp bukan ok...nie sebenarnyer biskut cream krakers jew...nmpk jew buruk tp rsnyer mmg sdap...cr nk sedia pon sng and cepat...bhn2 pon sng...sm jer bhn2 mcm nk grg sotong celup tepung tp tukar kan dr sotong kepada biskut..

Bahan2 die:biskut,tepung celup seba guna,telur and minyak masak...tepung 2 ade mcm2 brand so ikut korg la nk pki brand ape...tp aku pki ADABI~then ape lg celupkan biskut 2 kat dlm telur dan campak kat dlm tepung 2...pastu goreng smpi keemasan dlm minyak panas...pasti kan minyak 2 btol2 panas klu x cukup panas nanti biskut 2 akan jd terlampau berminyak da xsedap...

ok la SELAMAT MENCUBA~

No comments: